2015. november 6., péntek

Árral szemben



Gyakran eszembe jut nagy mesélőnk, Jókai Mór egy gondolata, amelyet az öreg Salamon mond ki a Kőszívű ember fiai-ban: „az ördög nem dolgozik száz percenten alul”. Minden gonoszság mögött ott lapul a mammon, a haszon, a nyereség – ez a csalétek. A tét pedig az ember maga illetve az, hogy kinek szolgál.


Fogyasztás-központú társadalmunk mozgatója a nyereség, lassan a politika nem a közjó, hanem a haszon szolgálatában áll, hiszen alig akad olyan állam, amely el ne lenne adósodva, az adós pedig szolgája a hitelezőnek.  Mivel a nyereség kitermeléséhez folyamatos fejlődés szükséges, ez a gazdasági modell csak akkor tud élni, ha terjeszkedhet. Az egyetlen bökkenő, hogy a föld véges, és immár nincs hová tovább nyomulni. A javakat habzsoló nyugati kultúra körülért a Földön és azok, akiket földönfutóvá tett, most részt kérnek a tőlük elrabolt javakból. A világ a menekültáradat megindulása után immár nem lehet soha ugyanolyan, mint volt. A krízis újabb fejezetéhez érkeztünk, de az nem csak fenyegetés, hanem esély is a megújulásra.

Meggyőződésem, hogy a valódi megoldást nem emberi okosság, nem a jog és legkevésbé az erőszak fogja meghozni. Ahogy Einstein már bő egy évszázada figyelmeztetett, egy problémát nem oldhatunk meg azzal a módszerrel, amellyel előidéztük. A versengésre alapozott, pénzközpontú berendezkedés eredményét most már nem lehet nem észrevenni. Mondhatjuk, hogy nem a gazdasággal, hanem a háborúkkal van a baj, azért kényszerülnek sokan menekülni. De minden háború gazdasági érdekek mentén folyik, az eszmékkel visszaélve, illetve legjobb esetben is kihasználva azokat.

Sajnos mindaz a nyomorúság, amit néha egy-egy dokumentumfilm, vagy például a missziókban dolgozók beszámolói felvillantanak, valakiknek üzlet! A befektetés könyörtelen logikája szerint a pénz oda áramlik, ahol legnagyobb hasznot lehet elérni, és az olyan illegális, de hatékonyan soha nem üldözött tevékenységek, mint az emberkereskedelem, fegyvergyártás, kábítószer- és szervkereskedelem hozzák a legnagyobb nyereséget.

Alapjaiban kell tehát átgondolnunk az értékrendünket. Ameddig pénzben mérjük az értékeket, addig a mammon szolgálatában állunk. Ameddig hatékonyságban, hasznosságban mérjünk az ember értékét, addig rabságban és rettegésben élünk.

Mondhatjuk, hogy ez a világ ránk kényszeríti a pénz uralmát. De nem az a baj, ha használjuk a pénzt, hanem az, ha uralkodik fölöttünk. Nem az ember van a pénzért… Sajnos a kamat és a kamatos kamat mechanizmusában a pénzt automatikusan áramlik a kölcsönre szorulótól a hitelező felé. Nem véletlen, hogy a választott nép életében az isteni törvény előírta a kamat tilalmát és az adósságok elengedését a sabbat-években.

Egyre több közgazdász ismeri fel, hogy valami alapvető hiba van abban, amit eddig tanultak és tanítottak. A legbátrabbak nyíltan beszélnek is erről. Arról, hogy hiba van a költségvetéseinkben, mert a természetet, sőt egymást csak kiraboljuk, de mindazért, amit Isten nekünk ajándékozott, nem fizetünk: sem a beszennyezett levegőt és vizet, sem a tönkretett emberi egészséget, sem a kipusztított állatokat, növényeket nem igyekszünk helyreállítani. Vagy ha mégis, azt a csak nagy ritkán támogatják a károkat előidéző cégek. Vannak zseniális ötletek, amelyek sok környezeti problémát megoldhatnának, de ezek nem közvetlen, pénzben mérhető hasznot hoznak, ezért nehéz rájuk befektetőt találni. Már nem a gazdaság áll az élet szolgálatában, hanem az élet vált a haszon kiszolgálójává.

Tudom, hogy mindezekre a gondokra Istennél van a válasz. Merjük-e elfogadni ezeket a válaszokat? Merjük-e elengedni a magunk eszközeit, hogy végre Isten cselekedhessen? Merjük-e odaadni a fölöslegünket, amivel be akarjuk biztosítani magunkat? Merjük-e odaadni a tizedet, merjük-e mindenünket eladni az igazgyöngyért? Merjük-e rábízni magunkat Isten ígéretére: ti keressétek előbb Isten Országát, a többit mind megkapjátok ráadásként? Merjük-e úgy szeretni, szolgálni, hordozni egymást, hogy mások is közénk kívánkozzanak?

Az emberré lett Isten azért jött közénk, hogy legyen bátorságunk az Ő gyermekeiként élni!


Megjelent a Family Magazin 2015/IV. számában is

A felvetett témákhoz érdemes elolvasni az alábbi tanulmányt:

Gyulai Iván: Pénz és fenntartható fejlődés, letölthető itt: http://www.mtvsz.hu/kiadvanyok

Nincsenek megjegyzések: